O lapisi sili ona tele i luga o le initaneti i le tala faasolopito o le Initaneti

Pin
Send
Share
Send

O le muamua cyber attack i le lalolagi na tupu i le tolusefulu tausaga talu ai - i le tautoulu o 1988. Mo le Iunaite Setete o Amerika, le faitau afe o komipiuta na aʻafia i le siama i le tele o aso, o le sasa faʻafuaseʻi na sau faʻafuaseʻi. Lenei la ua atili faigata ai ona puʻe i komipiuta tagata atamamai saogalemu ma faateia, ae o i latou i le au solitulafono i le lalolagi atoa o loo manuia pea. I le uma, o le a se tasi e mafai ona fai, o le sili tele i luga o le initoneti osofaiga faia e polokalame geniuses. Naʻo le faʻanoanoa ona e faʻasino mai ai lo latou iloa ma agavaʻa i le nofoaga sese.

Mataupu

  • O lapisi sili ona tele i luga o le initoneti
    • Morris Worm 1988
    • Chernobyl, 1998
    • Melissa, 1999
    • Mafiafia, 2000
    • Titanium timu 2003
    • Cabir 2004
    • Cyberattack i Estonia, 2007
    • Zeus 2007
    • Gauss 2012
    • Manaia le 2017

O lapisi sili ona tele i luga o le initoneti

O feʻau e uiga i siama komepiuta e osofaʻia komepiuta i le lalolagi atoa e masani lava ona aliali mai i luga o talafou. Ma o le mamao, sili atu le lautele o le cyber osofaiga. Lenei e naʻo le sefulu oi latou: e sili ona maua gofie ma sili ona taua i le talaʻaga o lenei ituaiga o solitulafono.

Morris Worm 1988

O le aso lenei o le diske ma le punaoa o le Morris worm o se fale mataaga faʻaali. E mafai ona e tilotilo iai i le science science o Amerika Boston. O le sa i ai muamua sa faʻauʻu o le tamaititi aʻoga Robert Tappan Morris, o le na faia se tasi o uluaʻi anufe Initaneti ma faʻatino i le Massachusetts Institute of Technology i luga o Novema 2, 1988. O le iʻuga, 6 afe 'upega tafaʻilagi upega tafailagi na poloka i Amerika, ma o le tau atoa na faʻaalu mai i lenei va o le 96.5 miliona tala.
Ina ia faʻatauina le anufe, o tagata sili ona lelei le puipuiga o komipiuta na aumaia. Ae peitai, latou te le mafai ona fuaina le na faia le siama. O Morris lava na ia lolo atu i leoleo - i le tausoga a lona tama, o ia foi sa aafia i le komepiuta.

Chernobyl, 1998

O lenei komepiuta komepiuta e lua isi igoa. E faʻaigoa foʻi o "Chih" poʻo le CIH. O le siama e mafua mai Taiwan. Ia Iuni 1998, na atiae e se tamaititi aʻoga ile lotoifale na ia faʻatulagaina le amataga o se osofaʻiga faʻamaʻi tele i luga o komepiuta a le tagata lava ia ile lalolagi atoa ile Aperila 26, 1999 - le aso o le isi tausaga o le aso na maliu ai Chernobyl. O se "pomu" muamua-pipili na manino le galue ai i le taimi, ma taia ai le afa miliona komepiuta i luga o le paneta. I le taimi lava e tasi, o le polokalame malware na mafai ona faʻataunuʻuina e oʻo mai i le taimi nei e le mafai - o le faʻaleaogaina o masini komipiuta e ala i le taia o le Flash BIOS chip.

Melissa, 1999

Melissa o le muamua malware na lafoina e imeli. I le masina o Mati 1999, na ia faʻamutaina ai tautua a kamupani tetele na salalau i le lalolagi. Na tupu lenei mea ona o le mea moni o le siama faʻateleina sili atu ona pipisi feau, faia o se malosi avega i meli meli. I le taimi lava lea e tasi, o la latou galuega pe a faʻapa'ū tele tele, pe na taofia atoa. O le faʻaleagaina mai le Melissa siama mo tagata faʻaaogaina ma kamupani na fuafuaina e $ 80 miliona. Ma le isi, na avea o ia ma "tuaa" o se ituaiga fou o siama.

Mafiafia, 2000

O se tasi lea o osofaʻiga muamua DDoS i le lalolagi na faʻatautaia e se tama aʻoga Kanata e 16 tausaga le matua. Ia Fepuari 2000, e tele nofoaga lauiloa i le lalolagi (mai Amasone i Yahoo) na lavea, lea na mafai ai e le Hacker Mafiaboy ona iloa le vaivaiga. O le mea na tupu, na faʻaletonu le galuega o punaoa mo le toeititi atoa le vaiaso. O le faʻaletonu mai le osofaʻiga atoa na avea ma tulaga matuia, ua faʻailoa i le $ 1.2 piliona.

Titanium timu 2003

Ole igoa lea ole faasologa ole malosi ole iniseti osofaiga, na afaina ai i le 2003 ni kamupani fai pisinisi ma nisi o ofisa ole malo a Amerika. O le autu o le hackers o le mauaina lea o avanoa i faamatalaga maaleale. O le poto faapitoa i mea tau puipuiga a le komupiuta, Sean Carpenter na mafai ona ia maitauina tusitala o le osofaiga (e foliga mai o latou nei mai le Guangdong Province i Saina). Na ia faia se galuega tele, ae nai lo le ofi mai o le manumalo, na iʻu lava i le faʻafitauli. O le FBI na manatu e le saʻo auala a Sean, ona i le taimi o lana suʻesuʻega, na ia faia "le faasolitulafono o le gaoia o komipiuta i fafo."

Cabir 2004

Leiloa siama feaveaʻi telefoni i le 2004. Ona aliali mai lea o se polokalame na faia ai lava lagona ia i le tusiga "Cabire", lea na faʻaalia i luga o le mata o le masini feaveaʻi i taimi uma na ki ai. I le taimi lava e tasi, o le siama, le faʻaaogaina o tekonolosi Bluetooth, sa taumafai e aʻafia isi telefoni feaveaʻi. Ma o lenei mea na afaina tele ai le moliaga o masini, na lava mo le lua itula i le sili tulaga.

Cyberattack i Estonia, 2007

O le mea na tupu ia Aperila 2007 e mafai ona taua o le muamua i taua i le va o taua e aunoa ma le soona faʻateleina. Ma, i Estonia, malo ma tautupe 'upega tafaʻilagi alu lemu offline luga mo se kamupani ma fomai punaoa ma oi ai nei initaneti auaunaga. O le lavea na foliga mai e mafai ona mafai, aua i Estonia i lena taimi o le e-government ua uma ona faagaoioia, ma faletupe totogi toetoe lava atoa luga o le initaneti. O le gaioiga i luga o le initaneti ua faʻamalo ai le setete atoa. E le gata i lea, o lenei mea na tupu i tua o le tele o faitioga i le atunuu e faasaga i le fesiitaiga o le maafaamanatu i Soviet fitafita o le Taua Lona Lua a le Lalolagi.

-

Zeus 2007

O le polokalame a le Trojan na amata faasalalau i luga o agafesootai i le 2007. O tagata na faʻaaoga i le Facebook na mauaina imeli ma ata o loʻo faʻapipiʻiina i latou na muamua lava tigaina. O le taumafaiga e tatala le ata na aliali mai o le tagata aʻoga na oʻo i itulau o nofoaga ua aafia i le ZeuS virus. I lenei tulaga, le polokalame leaga na vave ona ofi atu i totonu o le komipiuta komipiuta, maua le faamatalaga a le tagata e ona le PC ma vave ona faaui ese tupe mai teugatupe a le tagata i faletupe Europa. O le siama na afaina ai tagata Siamani, Italia ma Sipaniolo. O le aofaʻi atoa na oʻo i le 42 piliona tālā.

Gauss 2012

Le virusi lenei - o le faletupe trojan e gaoia faʻamatalaga tau tupe mai PC ua aʻafia - na faia e Amerika ma Isaraelu hackers o galulue faʻatasi. I le 2012, ina ua pa Ga Ga i le auvai o Libya, Isaraelu ma Palesitina, na manatu o ia o se auupega cyber. O le galuega autu a le cyberattack, e pei ona iloa mulimuli ane, o le faamautuina lea o faamatalaga e uiga i le ono mafai faalilolilo o tagata faatupu faalavelave e le faletupe a Lepanona.

Manaia le 2017

300 afe komepiuta ma 150 atunuu o le lalolagi - o faʻamatalaga ia e uiga i tagata na aʻafia i lenei siama. I le 2017, i itu eseese o le lalolagi, na ia ofi atu i totonu o komipiuta a le tagata lava ia ma le Windows e faia ai le galuega (faʻaaoga le mea moni e leʻi maua i lena taimi le tele o faʻafouga talafeagai), poloka le ulufale atu i mea i totonu o le hard drive i tagata e ona, ae na folafola e toe faafoi mai mo le tau e $ 300. O i latou e mumusu e totogi le tau na le toe mauaina uma faamatalaga na maua. O le faʻaleagaina mai WannaCry o loʻo fuafua e 1 piliona tala. O lona tala tusia e leʻi iloa lava, e talitonuina o le au atiaʻeina mai le DPRK na iai le lima i le fausiaina o le siama.

Fai mai le au saienitisi forensic i le salafa o le lalolagi: o tagata solitulafono e alu i luga o le upega tafailagi, ma latou te fufuluina faletupe e le o faia i le taimi e faia ai le osofaʻiga, ae faatasi ai ma le fesoasoani a siama leaga ua aumai i totonu o le faiga. Ma o se faʻailoga lea mo tagata taʻitasi: ia sili atu ona faʻaeteete ma a latou lava faʻamatalaga i luga o fesoʻotaʻiga, ia puipuia faʻamaumauga ia latou faʻamatalaga tupe sili atu ma le faʻatuatuaina, ma ia aua le tuulafoaʻiina le masani ona suia passwords.

Pin
Send
Share
Send