E uiga i le saogalemu puipuiga

Pin
Send
Share
Send

Lenei tusitusiga o le a talanoaina pe faʻapefea ona fausia se malupuipuia password, pe faʻavae mataupu e tatau ona mulimulitaʻi i le faia o latou, pe faʻapefea ona teuina passwords ma faʻaititia le ono o tagata leaga e maua le avanoa i au faamatalaga ma teuga tupe.

O nei mea o se faʻaauauga o le tusitusiga "Faʻafefea ona pasi lau upu faataga" ma o lona uiga ua e masani i le mea tuuina atu iina pe ua uma iloa uma auala autu i le auala e mafai ona fetuunai upu faataga.

Fausia upu faataga

I aso nei, pe a lesitala se initaneti initaneti, fatuina se upu faataga, e masani ona e vaʻaia se faʻailoga o le malosi malosi. Toeitiiti lava o soʻo se mea e galue ai faʻavae i luga o se suʻesuʻega o mea nei e lua: password umi; le iai o faʻapitoa mataʻitusi, mataitusi lapopoa ma fuainumera ile upu faʻamatalaga.

E ui lava i le mea moni o nei mea e taua tele tapulaa o le tetee atu i hacking e malosi malosi, se upu faataga foliga mai e talitonuina le faiga e le masani ona. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le numera faʻapitoa pei o le "Pa $$ w0rd" (ma o loʻo iai faʻapitoa amio ma numera iinei) e le taumate o le a vave ona taʻe - ona o le mea moni (pei ona faʻamatalaina i le tusitusiga muamua) e seasea lava ona faia e tagata ni faʻamatalaga faʻatapulaʻaina (i lalo ifo o le 50% o upu faataga e tulaga ese) ma le faʻaali mai filifiliga e sili atu ona i ai i le faʻaletonu nofoaga o loʻo avanoa mo le osofaʻiga.

Faʻafefea ona avea O le mea pito sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o faʻamatalaga password (avanoa i luga o le Initaneti o ni upega tafailagi, ma i le tele o password managers mo komepiuta), ma faʻatupuina ni upu faʻamaumau umi faʻaaoga ai ni tagata faʻapitoa. I le tele o tulaga, o se upu faʻatonu o 10 poʻo le sili atu o nei mataʻitusi o le a le fiafia i le cracker (i.e., o lana polokalama o le a le faʻatulagaina e filifili ai ia filifiliga) ona o le mea moni o le taimi faʻaaluina o le a le totogiina. Talu ai nei, na fausia ai se faʻamatalaga afi faʻaogaina i le Google Chrome browser.

I lenei metotia, o le tulaga le taua tele o upu faʻapitoa e faigata ona manatua. Afai o loʻo iai le manaʻoga e teu i le mafaufau le faʻamatalaga, e i ai le isi filifiliga e faʻavae i luga o le mea moni o se numera 10-numera o loʻo i ai mataʻitusi lapopoa ma mataʻitusi faʻapitoa lava ua taʻe e le faitauina o afe poʻo le sili atu (numera faʻapitoa e faʻalagolago i se seti uiga lelei) taimi faigofie nai lo se 20-amio faʻamaumauga o loʻo i ai naʻo mataitusi laititi Latina (tusa lava pe o le mea e iloa le mea e uiga i ai).

O le mea lea, o se upu faʻatonu e aofia ai 3-5 faigofie faʻapitoa Igilisi upu o le a faigofie ona manatua ma toetoe lava a le mafai ona taʻe. Ma o loʻo tusia uma upu ma se mataʻitusi lapopoa, tatou siʻitia le numera o filifiliga i le tikeri lona lua. Afai o le a 3-5 3-5 Lusia upu (toe faʻatulagaina, nai lo igoa ma aso) tusia i le faʻatulagaga Igilisi, o le ono manatu o le atamai ai metotia o le faʻaaogaina o mea mo le filifilia o upu faʻapitoa o le a aveʻesea foi.

Masalo e leai se mea saʻo faʻatulagaina auala i le faia o upu faataga: o loʻo iai ni tulaga lelei ma ni faʻaletonu i auala eseese (e fesoʻotaʻi ma le gafatia e manatua ai, faʻatuatuaina, ma isi tapulaʻa), ae o le faʻavae faavae e pei ona taua i lalo:

  • O le faʻamatalaga e tatau ona aofia ai se numera tele o mataʻitusi. Le masani lava tapulaa i aso nei o 8 tagata. Ma e le lava lea pe a fai e te manaʻomia se malupuipuia faʻamatalaga.
  • Afai e mafai, mataʻitusi faʻapitoa, mataʻitusi lapopoa ma mataʻitusi laiti, o numera e tatau ona aofia ai ma le faʻamatalaga.
  • Aua neʻi aofia faʻamatalaga a le tagata lava ia i totonu o le faʻamatalaga, e oʻo i ni faʻamaumauga e foliga mai e "faigata". Leai aso, igoa ma igoa ole igoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, hacking se faʻamatalaga e faʻatatau i soʻo se aso o le kalena Julian faaonapo nei mai le 0th tausaga e oʻo mai i le aso (o le ituaiga Iulai 18, 2015 po o le 18072015, ma isi mea) o le a alu mai le sekone i itula (ma e oʻo lava i lea, o le uati e na ona i ai ona o le tolopoina i le va o taumafaiga mo nisi mataupu).

E mafai ona e siakiina poʻo le a le malosi o lau password i luga o le '' upega tafaʻilagi (e ui lava o le ulufale i passwords i nisi o 'upega tafaʻilagi, aemaise e aunoa ma le https e le o le saogalemu le faiga) //rumkin.com/tools/password/passchk.php. Afai e te le manaʻo e faʻamaonia lau numera saʻo, faʻapipiʻi se mea tutusa (mai le tutusa numera o mataʻitusi ma le tutusa seti o mataʻitusi) e maua ai se manatu i lona malosi.

I le faiga o le ulufale atu i mataʻitusi, o le tautua e fuafuaina le entropy (tuutuuga, o le numera o filifiliga mo entropy o le 10 bits, o le numera o filifiliga o le 2 i le lona sefulu o le mana) mo se faʻatagaina password ma maua ai fesoasoani i luga o le faʻatuatuaina o mea taua. Upu faataga ma se entropi sili atu nai lo 60 e toetoe lava a faigata ona gagau e oo lava i taimi fuafuaina filifilia.

Aua neʻi faʻaaoga le lava passwords mo isi teuga tupe

A iai sau numera tele, faigata, ae e te faʻaaogaina i soʻo se mea e te mafaia, e otometi lava ona le talitonuina. O le taimi lava hackers talepe i se tasi o le '' upega tafaʻilagi e te faʻaaogaina ai se faʻamatalaga faʻapitoa ma maua i ai ia mautinoa, ia mautinoa o le a vave ona faʻataʻitaʻi (otometi, faʻaaogaina polokalama faapitoa) i luga o isi lauiloa imeli, taʻaloga, fesoʻotaʻiga lautele, ma atonu foi faletupe i luga ole laiga (Auala e vaʻai ai pe ua maeʻa le lusi lau faʻamatalaga i le faaiuga o le isi tusitusiga).

E ese le faʻamatalaga faʻapitoa o tala taʻitasi, e le talafeagai, ae manaʻomia pe a fai o nei tala e sili atu le taua ia te oe. E ui lava, mo nisi lesitala e leai se aoga mo oe (o lona uiga, ua e sauni e leiloa i latou ma o le a le popole) ma e le oi ai ni faʻamatalaga a oe lava ia, e le mafai ona e faʻamaopopoina i upu uiga ese.

Lua-vala faʻamaoniaina

E oʻo lava i faʻamatalaga faʻamalosi tino e le faʻamaonia e le mafai e seisi ona ulufale i lau teugatupe. E mafai ona gaoia le upu faataga i se tasi auala pe o le isi (phishing, mo se faʻataʻitaʻiga, o se filifiliga sili ona taatele) pe maua mai ia oe.

Toetoe o kamupani tetele uma i luga ole laiga e aofia ai Google, Yandex, Mail.ru, Facebook, VKontakte, Microsoft, Dropbox, LastPass, Steam ma isi ua faʻaopopo le agavaʻa e mafai ai le lua-vala (po o le lua-sitepu) faʻamaoniga i teuga tupe talu mai lata mai talu ai nei. Ma, afai e taua tele le saogalemu ia te oe, ou te matua fautuaina ia toe ki.

Le faʻatinoina o vaega e lua-faʻamaoniaina galue e ese ese mo le eseese tautua, ae o le faʻavae faavae e pei ona taua i lalo:

  1. A e tusi i totonu lau teugatupe mai se mea e le maitau ai, pe a uma ona ulufale i le saʻo upu faataga, oe fai atu e te alu ai se faʻaopoopo siaki.
  2. Faamaoniga e faia i le faʻaaogaina o le SMS code, o se apalai faʻapitoa i luga o le telefoni, faʻaaoga muamua na lomia tulafono, se E-meli feau, o se ki ki meafaigaluega (o le filifiliga mulimuli na sau mai Google, o lenei kamupani e masani lava o se taʻimua i le tulaga o le lua-mea moni faʻamaonia).

O le mea lea, tusa lava pe o le a osofaʻia e se tagata osofaʻi lou password, ia le mafai ona ia ulufale i totonu o lau teugatupe e aunoa ma le alu atu i au masini, telefoni, imeli.

Afai e te le malamalama atoa i le auala e galue ai le lua-tulaga faʻamaonia, ou te fautuaina le faitau o tusitusiga i luga o le Initaneti i luga o lenei mataupu poʻo faʻamatalaga ma taʻiala mo gaioiga i luga o le 'a latou lava nofoaga, le mea o loʻo faʻatinoina (naʻo le a le mafai ona ou aofia ai faʻamatalaga auiliili i lenei tusitusiga).

Upu faataga teuina

Fiafia tulaga faʻapitoa faʻamatalaga mo nofoaga taʻitasi e sili, ae faʻafefea ona ou teuina ia? E foliga mai e le mafai ona teuina i lou mafaufau nei upu faataga uma. Teuina o faʻamaumauga faʻamaumauga i se browser o se lamatiaga gaioiga: latou te le gata i le sili atu ona faigofie ona afaina i avanoa le faatagaina, ae faigofie lava ona leiloa i le tulaga o faʻalavelave faiga ma ina ua le atoatoa synchronization.

O le fofo sili o loʻo manatu o le pule faʻatonutonu, o lona uiga i polokalame o loʻo teuina uma au faʻamaumauga lilo i se faʻamaumauga malupuipuia (i fafo atu ma luga ole laiga), lea e faʻaaogaina ai se tasi upu faʻamaumauga (e mafai foi ona faʻatagaina le lua-vala faʻamaonia). Le tele o ia polokalame o loʻo faʻaogaina foʻi mea faigaluega i le gaosiga ma le iloiloina o malosi faʻatonuga.

I ni nai tausaga talu ai na ou tusia ai se isi tala e uiga i Best Password Managers (e taua le toe tusia, ae e mafai ona e mauaina se manatu o le a lona uiga ma o a polokalama lauiloa mai le tusitusiga). O nisi e fiafia i faigofie faigofie tali i fafo atu, pei KeePass poʻo 1Password, lea e teuina uma le faʻamatalaga upu i luga o lau masini, o isi e fiafia i isi aoga aoga e maua ai foʻi faʻatulagaina gafatia (LastPass, Dashlane).

O e ua lauiloa igoa pule faʻatonutonu e masani ona manatu o se tele saogalemu ma talitonuina auala e teu ai. Ae ui i lea, e aoga le mafaufauina i nisi auiliiliga:

  • Mo avanoa uma au faʻamatalaga e tatau ona e iloa naʻo le tasi matai upu faataga.
  • I le tulaga o le hacking le teuina i luga ole laiga (moni i le masina talu ai, o le sili ona taʻutaʻua LastPass password pulega auaunaga i le lalolagi na hack), o le a tatau ona e suia uma lau passwords.

Faʻafefea e mafai ona ou sefe aʻu faʻamaumauga taua? Nei o nisi o filifiliga:

  • I pepa i se sefe e mafai e oe ma tagata o lou aiga ona iai (e le talafeagai mo faʻamatalaga e manaʻomia e masani ona faʻaaogaina).
  • O le offline password password database (mo se faataitaiga, KeePass) teuina i se umi umi-taimi e teu ai masini ma toe faia i se mea pe a fai o leiloa.

O le tuʻufaʻatasiga sili o mea o loʻo i luga, i loʻu manatu, o le faiga lea o i lalo nei: o numera e sili ona taua (i le E-meli autu, e mafai ai ona e toe tuʻuina atu isi teugatupe, faletupe, etc.) teuina i le ulu ma (po) i luga o pepa i se nofoaga saogalemu. E le taua tele ma, i le taimi lava e tasi, masani ona faʻaaogaina e tatau ona tofia i password manager polokalame.

Faamatalaga faaopoopo

Ou te faʻamoemoe o le tuʻufaʻatasiga o tala e lua i le autu o passwords na fesoasoani i nisi o outou e uaʻi totoʻa i nisi o vaega o le saogalemu na e le mafaufau i ai. O le mea moni, ou te leʻi mafaufauina uma filifiliga talafeagai, ae o se faigofie manatu ma nisi malamalamaaga o mataupu faavae o le a fesoasoani ia te au e filifili le saogalemu pe o le a lau mea o faia i se taimi faapitoa. Toe o nisi, o nisi na taʻua ma ni nai manatu faʻaopoopo:

  • Faʻaaoga 'upu taʻutaʻu eseese mo' upega tafaʻilagi eseese.
  • O upu faataga e tatau ona faigata, ma e mafai ona faʻateleina le faigata tele i le faʻateleina o le umi o le faʻamatalaga.
  • Aua le faʻaaogaina le tagata lava ia faʻamatalaga (lea e mafai ona mauaina) pe'ā fatuina le upu faʻatonutonu lava ia, faʻailoga mo ia, fesili saogalemu mo le toe faaleleia.
  • Faʻaaoga le 2-step verification pe a mafai.
  • Saili le auala sili mo oe e teu saogalemu ai upu faataga.
  • Ia e faaeteete i le phishing (siaki tuatusi 'upega tafaʻilagi, encryption) ma spyware. Po o fea lava e fesiligia ai oe e faʻaofi se upu faataga, siaki pe e te ulufale i totonu o le saʻo nofoaga. Taofi lau komepiuta e aunoa ma le leaga.
  • Afai e mafai, aua neʻi faʻaogaina lau faʻamatalaga i luga o isi komupiuta a isi tagata (pe a manaʻomia, ia faia i le "incognito" mode o le browser, ma sili atu foi le ituaiga mai luga o le screen keyboard), i le lautele tatala lautele Wi-Fi, aemaise lava pe a leai se https enkripsi pe a fesoʻotaʻi i le tulaga .
  • Masalo e le tatau ona e teuina upu sili ona taua i se komepiuta pe luga o le lugalaina e matua taua.

Se mea faapena. Ou te manatu na mafai ona ou siʻitia le maualuga o le faʻamaʻi. Ua ou malamalama o le tele o mea o loʻo faamatalaina e foliga le talafeagai, o mafaufauga e pei o le "lelei, o le a pasiaina aʻu" e ono tulaʻi mai, ae naʻo le pau lava le alofaga mo le paie pe a mulimuli i tulafono faigofie saogalemu pe a teuina faʻalilolilo o faʻamatalaga e mafai na o le leai o lona taua ma lou sauni i ai o le a avea ma meatotino a isi vaega.

Pin
Send
Share
Send