Logika fausaga o le faigata malo

Pin
Send
Share
Send

I le masani ai, o tagata faaaoga e tasi le loto totonu i la latou komepiuta. A o e muamua faʻapipiʻi le faʻagaoioiga faiga, o le a malepe i lalo i se vaega numera o vasega. Taitasi tusi talafeagai e nafa ma le teuina o nisi faʻamatalaga. I se faʻaopopoga, e mafai ona faʻatumuina i totonu o faila faila eseese ma i se tasi o le lua fausaga. Ma le isi, matou te manaʻomia le faʻamatala o le polokalame faakomepiuta o le hard disk pei auiliili e mafai ai.

Ae mo faʻatulagaina o tino - o le HDD e aofia ai ni vaega o tuʻufaʻatasia i totonu o le tasi faiga. Afai e te manaʻo e mauaina faʻamatalaga auiliili e uiga i lenei mataupu, matou te fautuaina oe e liliu i la matou isi mea 'eseʻese i le fesoʻotaʻiga o loʻo sosoʻo mai, ma o le a matou agaʻi atu i le iloiloina o le polokalama.

Vaʻai foʻi e: O a mea o loʻo aofia ai i totonu le malo o le disk

Tusi masani

A vaeluaina se hard disk, o le faaletonu tusi mo le faiga tusi o Ima mo le lona lua - O. Tusi A ma le E ua faiaina aua o floppy disk o foliga eseese ua filifilia o lenei. Afai o le numera lona lua o le hard disk ua misi, le tusi O o le DVD drive o le a faʻailoa mai.

O le tagata e faʻaaogaina e ia vaevaeina le HDD i vaega, ma tuu atu ia i latou ni avanoa tusi. Mo faʻamatalaga pe faʻapefea ona fausia se faʻaletonu le lima, faitau le matou isi tusitusiga i le fesoʻotaʻiga lenei.

Nisi faʻamatalaga:
Auala e tuʻufaʻatasiga
Auala e tapeina faigata hard drive vasega

Fausaga MBR ma GPT

Faatasi ai ma voluma ma vaega, o mea uma e matua faigofie lava, ae o loʻo i ai foʻi fausaga. O se matua talafeagai faʻaigoaina e faʻaigoaina MBR (Master Boot Record), ma ua suia e se faʻalelei GPT (GUID Partition Table). Sei o tatou nonofo i fale taʻitasi ma mafaufau loloto ia latou.

MBR

Avetaavale ma MBR fausaga e faʻaaogaina faʻaitiitia e le GPT, ae o loʻo lauiloa pea ma faʻaaogaina i le tele o komupiuta. O le mea moni o le Master Boot Record o le muamua vaega 512-byte HDD, ua faaleoleo ma e le toe soona tusia. O lenei vaega e nafa ma le amataina ole OS. O sea fausaga e talafeagai i totonu e mafai ai ona e faigofie ona vaevae le tino taʻavale i vaega. Le mataupu faavae o le amataina o se disk ma MBR o le:

  1. A e amata le faiga, le BIOS ulufale i le vaega muamua ma tuʻuina atili faʻatonutonu. E iai le faʻasologa o lenei vaega0000: 7C00h.
  2. O le isi fa byte e nafa ma le fuafuaina o le tisiki.
  3. Le isi, le suiga i01BEa- Laulau HDD. I le ata o loo i lalo e mafai ona e vaʻai i se faʻamatalaga ata o le faitauina o le muamua vaega.

O lenei ua avanoa le vaega tisiki, oe manaʻomia le fuafuaina o le nofoaga malosi mai lea OS. O le muamua byte i lenei faitau faʻamatalaina faʻamaninoina le vaega manaʻo e amata. O le nei filifilia filifili le numera ulu e amata utaina, le kalone ma numera numera, ma le numera o vaega i le voluma. O le faitauga faitauina o loʻo faʻaalia i le ata lenei.

O le faamaopoopoina o le nofoaga o le mulimuli faʻamaumauga o le vaega o tekinolosi o loʻo talanoaina e nafa ma le CHS (Cylinder Head Sector) tekonolosi. E faitauina le fuainumera numera, ulu ma vaega. E amata le numera o vaega o loʻo taʻua i le 0, ma vaega ma 1. O le faitauina o nei soʻofaʻatasi ua tonu ai le talafeagai o le vavaega a le Faigamalo.

O le faʻaletonu o lenei faʻatulagaina o le le faʻatapulaʻaina ole tautala ole aofaʻi o faʻamatalaga. O lona uiga, i le taimi muamua o le CHS, o le vasega na mafai ona i ai le maualuga 8 GB o manatuaina, lea, o le mea moni, na vave muta ona lava. O le LBA (Logical Block address), lea na fauina ai le numera numera. Up e 2 TB tulia ua lagolagoina nei. LBA ua tele atiaʻe, peitaʻi o suiga na o le GPT na afaina ai.

Ua tatou feagai lelei le taulimaina o le muamua ma mulimuli vaega. A o le lona lua, ua taofi foi, ua taʻuaAA55ma e nafa ma le siakiina o le MBR mo le faamaoni ma le avanoa o le manaʻomia.

GPT

Ole MBR tekonolosi na iai ni vaivaiga ma tapulaʻa e le mafai ona saunia galuega ma le tele o faʻamaumauga. Faʻasaʻo pe suia foʻi e leai se aoga, faʻatasi ai ma le tatalaina o le UEFI, tagata aʻoaʻo iloa le fausaga fou GPT. Na fausiaina ma le amanaia ai le siʻitia pea o le aofaʻi o taʻavale ma suiga ile galuega a le PC, ma o le fofo lea e oʻo mai i le taimi nei. E ese mai ile MBR i ni tapulaa:

  • Le lava o CHS faʻatonutonu; naʻo galuega ma se fesuiaiga o LBA o loʻo lagolagoina;
  • Le GPT teuina ni kopi se lua o ia lava ile drive - tasi ile amataga ole disk ma le isi ile pito. O lenei vaifofo o le a faʻatagaina le toe faʻaleleia le vaega e ala i se kopi teuina i le tulaga o faʻaletonu;
  • O le fausaga masini ua toe mamanuina, lea o le a tatou talanoa ai mulimuli ane;
  • O le ulu e faʻamaonia faʻaaoga UEFI faʻaaogaina se siaki siaki.

Vaʻai foʻi: Faʻasaʻo le mea sese CRC sese

O lenei ou te fia talanoa atili auiliili e uiga i le mataupu faavae o le faʻagaioiga o lenei fausaga. E pei ona taʻua i luga, o le LBA tekinolosi o loʻo faʻaaogaina iinei, e faʻafaigofie ai oe ona faigofie ona e faigaluega ma faʻateʻa o soʻo se tele, ma i le lumanaʻi faʻalautele le lautele o gaioiga pe a manaʻomia.

Vaʻai foi: O le a le uiga o lanu o Western Digital hard drive?

E taua la le maitau o le vaega MBR i le GPT o loʻo i ai nei, o le muamua ma e i ai le tele o le laupepa e tasi. E manaʻomia mo le faʻatinoina lelei o le HDD ma mea tuai, ma e le faʻatagaina polokalama e le iloa le GPT e faʻaumatia le fausaga. O le mea lea, o lenei vaega e taʻua o puipuiga. O le isi o le vaega 32, 48 poʻo le 64 bit i le tele, e nafa ma le vaeluaina, e taʻua o le ulutala GPT ulutala. I le maeʻa ai o vaega ia e lua, o le mea o loʻo faitauina, o le numera lua tusi, ma le GPT kopi e tapunia uma nei mea. O le atoaga o loʻo faʻaalia lea i le ata i lalo.

O lenei lautele faʻamatalaga e ono fiafia iai le averesi faʻaaoga faʻaiʻu. Ma le isi - o nei faʻaleoga lelei o galuega a vaega taʻitasi, ma o nei faʻamaumauga ua le toe aoga i le averesi tagata faʻaaoga. E tusa ai ma le filifiliga o GPT po o MBR - e mafai ona faitau le matou isi tusitusiga, e faʻatalanoaina le filifiliga o fausaga mo Windows 7.

Vaʻai foi: Filifilia o se GPT poʻo le MBR Tisiketi Faiga mo Galulue ma Windows 7

Ou te manaʻo foi e faʻaopopo o le GPT o se filifiliga sili atu lea, ma i le lumanaʻi, i soʻo se mea, e tatau ona e seʻe i le galulue ma tagata taʻavale o se fausaga faʻapitoa.

Vaʻai foi: E faʻapefea ese tisiketi maneta mai tutuli-tulaga-mautu

Faila Faiga ma Faatulagaina

Tautala e uiga i le talafeagai o le HDD, e le mafai e se tasi ae taʻua le avanoa faila. O le mea moni, e tele naua, ae matou te mananaʻo e mafaufau i ituaiga eseese mo le lua OS, ia e masani ona faʻaaoga ai tagata masani. Afai e le mafai e le komepiuta ona iloa le faila o le faila, o lona uiga o le hard drive mauaina le RAW format ma o loʻo faʻaalia i le OS i totonu. O loʻo maua faʻavasega tusi mo lenei faʻafitauli. Matou te fautua atu ia e faʻamasani oe i faʻamatalaga o lenei galuega mulimuli ane.

Faitau foi:
Auala e faʻafetauia ai tulaga RAW o HDD tisiki
Ole mea ua le iloa ai e le komepiuta le malo

Faamalama

  1. Fat32. Microsoft na amata gaosia faila faila ma FAT, i le lumanaʻi o lenei tekonolosi na faia le tele o suiga, ma o le faʻamatalaga fou i le taimi nei o le FAT32. O lona tulaga eseʻese e taoto i le mea moni e le o fuafuaina e faʻagaoioia ma teu ni faila lapoʻa, ma o le a avea foi ma faʻafitauli tele e faapipii polokalame mamafa i luga. Ae ui i lea, FAT32 e lautele, ma pe a fausia se faʻavaʻa malo fafo, e faʻaaogaina ina ia mafai ona faitau faila teuina mai soʻo se TV poʻo se tagata taalo.
  2. NTFS. Na faʻalauiloa e Microsoft le NTFS e sui atoa ai le FAT32. O lenei ua lagolagoina e lenei faila faila e ala uma ituaiga o Windows, amata mai XP, e aoga foi i Linux, ae ui i lea i Mac OS e mafai na o faitau faʻamatalaga, tusi leai se mea. NTFS faʻailoaina i le mea moni e leai ni faʻatapulaʻa o le tele o faʻamaumauga faila, ua faʻateleina le lagolago mo le tele o ituaiga, o le mafai e faʻamalosi logical partitions ma e faigofie ona toe faʻaleleia pe a tulaʻi mai le tele o faʻaletonu. O isi faila faila e sili atu talafeagai mo laʻititi 'aveʻese faʻasalalau ma e seasea faʻaaoga i totonu o hard drive, o lea o le a tatou le mafaufauina i latou i lenei mataupu.

Linux

Ua matou fuafuaina le faiga o le Windows. Ou te fia tosina le mafaufau i ituaiga lagolago i le Linux OS, talu ai e lauiloa foi i tagata e faaaogaina. Linux lagolagoina le galulue ma uma Windows faila polokalama, ae ua fautuaina e faʻapipiʻi le OS lava ia i luga o se faʻapitoa na fuafuaina FS. E taua le matauina o ituaiga eseese:

  1. Faʻamatalaga avea ma muamua muamua faila faila mo Linux. E iai ona tapulaʻa, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tapulaa maualuga tele faila e le mafai ona sili atu 2 GB, ma o lona igoa e tatau ona i le va mai le 1 i le 255 mataitusi.
  2. Faʻavasega3 ma le Faʻamatalaga4. Ua matou toese muamua le lua lomiga o le Ext, aua o lea ua matua le talafeagai. O le a matou na o le faʻamatalaga e uiga i tele pe itiiti faʻaonapo faiga. O se vaega o lenei FS o loʻo lagolagoina mea i luga atu o le tasi terabyte i le lapoʻa, e ui o le Ext3 e le lagolagoina elemene tele atu nai lo 2 GB pe a galue i le kernel tuai. O le isi itu o le lagolago mo le faitauina o faʻamatalaga tusitusi i lalo o le Windows. Na sosoʻo mai ma le fou FS Ext4, lea na faʻataga ai le teuina o faila i le 16 TB.
  3. Ext4 o loʻo taua o le tauvaga autu Xfs. O lona aoga o se faʻamaumauga faʻapitoa faapitoa algorithm, e taʻua "Tuai ona tuʻuina atu avanoa". Ina ua lafoina faʻamaumauga mo faʻamaumauga, e muamua tuʻuina i totonu o le RAM ma e faʻatali mo le faʻasologa e teuina i le avanoa avanoa. Ole agai ile HDD e faia naʻo le taimi o loʻo i ai le RAM pe o loʻo galue i isi gaioiga. O lenei faʻasologa e faʻatagaina oe e faʻavasega galuega laiti i galuega tetele ma faʻaititia le faʻasalalauga faʻasoasoaina.

E tusa ai ma le filifilia o le faila faila mo faapipiiina le OS, e sili atu mo le averesi tagata faaaoga e filifili le fautuaga fautuaina i le taimi faʻatulagaina. E masani ona masani ai Etx4 pe XFS. Ua maeʻa faʻaaogaina e le au faʻalautele le FS mo latou manaʻoga, faʻaaoga a latou ituaiga eseese e faʻamaeʻa ai galuega.

O le faila faiga e suia ina ua uma ona faʻatulagaina le drive, o lea la o se faiga taua tele lea e faʻatagaina ai oe e le gata e tapeina faila, ae ia faʻalelei foʻi ni faʻafitauli ma le masani ai pe faitau. Matou te fautua atu e te faitau i le faʻapitoa mea e faʻatino lelei ai le aufaʻailogaina HDD taualuga o auiliiliga i le mafai.

Faitau atili: O le a le tisiketi tisaina ma pe faʻafefea ona fai ia saʻo

I se faʻaopopoga, o le faila faila e tuʻufaʻatasia vaega o vaega i ni fuifui. Uma ituaiga faia lenei i auala eseese ma e mafai na o galuega ma se numera numera o iunite o faʻamatalaga. O fuifui mea e fesuiaʻi i le tele, o laʻititi laʻititi e talafeagai mo le galueina ma le laʻititi o faila, ma o loʻo i ai i le tele ni avanoa e tau le maua ai i le faʻaputugaʻu.

Ua maua se avanoa ona o le faitauina pea o faʻamatalaga. Ova taimi, faila e vaevaeina i poloka ua sefe i uma vaega eseese o le disk ma tusi lesona defragmentation e manaʻomia e toe tufatufa a latou nofoaga ma faʻateleina le saoasaoa o le HDD.

Faitau atili: Mea uma e te manaʻomia e iloa e uiga defragmenting lau Hard Drive

O loʻo i ai pea le tele o faʻamatalaga e faʻatatau i le tulaga fetaui lelei o meafaigaluega i le fesili, ave le faila faila e tasi ma le faʻagaioiga o le tusiaina i ni vaega. Peitai, o aso nei sa matou taumafai e taʻu atu ia te oe i le faigofie faigofie e uiga i mea sili ona taua o le a aoga e iloa mo soʻo se PC tagata e fia saili le lalolagi o mea.

Faitau foi:
Toe malosi le malosi. Savali
Aafiaga mataʻutia ile HDD

Pin
Send
Share
Send